این مقاله در ماهنامه کنترل کیفیت، سال یازدهم – شماره ۷۳ خرداد و تیر ۹۴ به چاپ رسیده است.
یکی از بهترین دلایل استفاده از مصالح ساختمانی جهانی و شناخته شده در سطح بین المللی، بهره مندی از آخرین تحقیقات و نتایج انجام شده در همه جای دنیا است. یکی از این محصولات که بطور گسترده در دنیا علی الخصوص اروپا و امریکا مورد استفاده قرار می گیرد، بتن هوادار اتوکلاو شده است. با توجه به گستردگی شبکه های اطلاع رسانی در دنیای امروزی هر مصرف کننده ای می تواند سوای اطلاعاتی که یک تولید کننده ارائه می نماید هر لحظه به آخرین یافته ها و تحقیقات انجام شده در خصوص این نوع مواد (من جمله مزایا یا معایب) دسترسی داشته باشد. این در حالی است که این مهم برای محصولاتی که با حداقل دانش بومی و فقط در ایران تولید شده و دارای استاندارد بین المللی نمی باشند به هیچ وجه امکان پذیر نیست.
مقاله پیش رو با عنوان بتن هوادار اتوکلاو شده ایمن برای انسان و دوستدار محیط زیست ترجمه مقاله ای به همین نام Autoclaved aerated concrete – safe for humanand environmentally friendly بوده که توسط دو مرکز معتبر علمی اروپا تهیه شده است.
1 The Institute of Ceramics and Building Materials, Concrete Research Center CEBETin Warsaw
2 University of Science and Technology, Faculty of Materials Science and Ceramics, Cathedral
of Building Materials, Cracov
در این مقاله با تعیین میزان عناصر سنگین و اندازه گیری رادیواکتیویته طبیعی بتن هوادار اتوکلاو شده نشان داده می شود که این محصول کاملا سازگار با طبیعت و انسان میباشد. بدیهی است تحقیقات اینچنینی می تواند به شناخت بیشر سازندگان از مصالح موجود کمک کرده و پارامتری تاثیرگذاری در انتخاب مصالح مورد استفاده باشد. که البته این مهم برای محصولاتی بومی با کاربرد مشابه نظیر انواع بلوک های سفالی و فوم بتنی و غیره ارائه شده اند وجود ندارد.
شما عزیزان می توانید جهت خرید بلوک هبلکس اصفهان از نمایندگی پرین بتن با مشاوران ما تماس حاصل نمایید.
بلوک هبلکس و محیط زیست
تکنولوژی کنونی تولیدکننده بلوک هبلکس اصفهان اساسا عاری از هرگونه ضایعات بوده، همراه با راندمان انرژی بالا و مصرف کم مواد خام در مقایسه با فرمول تولید دیگر مصالح ساختمانی معاصراست. در سراسر فرایند و مراحل تولید بلوک هبلکس AAC هیچ ماده خطرناکی که بتواند برای موجودات زنده و محیط زیست مضر باشد، تولید نمی شود. محصولات AAC غیر قابل احتراق، دارای مقاومت نسبتا بالا در چگالی پایین و عایق حرارتی بالا بوده که سبب راندمان بالای انرژی ساختمانهای AAC و مقرون به صرفه بودن آن گشته که کاهش مصرف انرژی توسط سیستم های گرمایشی و امکان برقراری هوای سالم در محیط داخلی را فراهم میکند.
(با وجود خواص مطلوب اثبات شده ی بتن هوادار اتوکلاو شده، در این مقاله قابلیت لیچینگ فلزات سنگین و یونهای گوگرد، بتن هوادار اتوکلاو شده و سلامت آن برای انسان و محیط زیست بررسی شده است). ضمنا ادعای ایمن بودن AAC از عناصر رادیواکتیو راستی آزمایی شده است.

در مطالعات ارائه شده در این مقاله، بلوک هبلکس اصفهان که با استفاده از انواع تکنولوژی ها و فرمول ها (AAC خاکستر بادی و ماسه) در کشور لهستان تولید شده، مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین، غلظت و قابلیت لیچینگ فلزات سنگین و سولفات ها درAAC ، همراه با ثبات فلزات سنگین و آزمون های رادیواکتیویته طبیعی تعیین شده است. مطالعات شامل تست های جرم حجمی و مقاومت در شرایط خشک و بعد از قرار گرفتن در معرض رطوبت (2 ±6)٪، و همچنین ترکیب فاز AAC است. تاکنون غلظت و قابلیت لیچینگ فلزات سنگین و سولفات ها در AAC تنها در موارد نادر تست شده است، رادیواکتیویته غیر طبیعی به طور منظم از سال 1980 توسط موسسه تحقیقات ساختمان، مرکز تحقیقات و توسعه سرامیک ها و مصالح ساختمانی CEBET در ورشو (از 1ژانویه 2011 – موسسه سرامیک ها و مصالح ساختمانی ICiMB، مرکز تحقیقات بتن CEBET) و آزمایشگاه مرکزی، برای حفاظت رادیولوژی، مورد بررسی قرار گرفته است.
الزامات بهداشت و سلامت برای شرایط محیط داخلی و هم ترازی سطح و به طور خاص برای رادیواکتیویته طبیعی، در حال حاضر به صورت اساسی در دو مفاد قانونی در لهستان اجباری ذکر شده: قانون ساخت و ساز و قانون اتمی، همراه بامقررات ضمیمه و پیشنهاد شورا، سالیانه در میانگین غلظت رادون در ساختمان ها و مقررات شورای وزیران 2 ژانویه 2007 (لهستانی مجله قوانین،Dz.U. 2007 هیچ. 4 مورد 29). روش پژوهش مربوطه وضوابط ارزیابی در دستورالعمل های موسسه تحقیقات ساختمان بیان شده است ( ITB 234/20031 و/98352).
در سال 1998، در یک مطالعه انجام شده توسط مرکز تحقیقات و توسعه بتن CEBET ، ثابت شد ضایعات تولیدی AAC هیچ اثر منفی بر محیط زیست طبیعی ندارد. و برای استفاده بیشتر مطلوب است، به عنوان مثال برای پوشش لایه های زباله هادر مکان های دفن زباله شهری، و یا یکنواخت کردن خاک زیر سطح جاده ها (زیر سطحی) به کار می رود.
انواع و خواص بتن هوادار اتوکلاو شده
مطالعات بیان شده، برروی نمونه هایی از بلوک هبلکس اصفهان با کلاس دانسیته 600، تولید شده با تکنولوژی روز تولید AAC و مواد خام کنونی به کار برده شده در لهستان، انجام شده است. جدول شماره 1 مشخصات انواع مختلفی از خواص فیزیکی بتن تست شده را ارائه می دهد. (چگالی بتن هوادار و مقاومت فشاری در شرایط خشک و بعد از قرار گرفتن در معرض آب (2 ±6)٪). بتن با توجه به استاندارد لهستانی قابل اجرا PN-EN آزمایش شده است.
آزمایش ترکیب فاز
ترکیب فاز در آزمون های اشعه ایکس و آنالیز حرارتی دیفرانسیل/ گرماسنجی (TGA / DTA) مورد بررسی قرارگرفته است. الگوهای پراش پرتو ایکس نمونه های AAC خاکستر بادی و ماسه، به ترتیب در شکل 1 و 2 ارائه شده است. اندازه های نمونه در سمت راست نمودارها نشان داده شده اند.
تمام نمونه های بلوک هبلکس اصفهان تست شده، ترکیب فاز مشابه با بتن هوادار معمولی داشت. آزمایش ها حضورتوبرموریت، H–S–C (کلسیم سیلیکات هیدرات)، کلسیت و همچنین کوارتز واکنش نداده و انیدریت را تایید کرد. بعلاوه در نمونه های بتن هوادار خاکستربادی، مولایت و هیدروگارنت یافت شد. هیچ گونه گچ یا انیدریتی در نمونه های بتن هوادار تهیه شده با خاکستربادی شناسایی نشد.
در نمونه های E و G (AAC ماسه ای) هیچ گونه گچی مشاهده نشد، با وجود این واقعیت که، گچ به فرمول AAC اضافه شده است. به همین ترتیب، علی رغم افزودن انیدریت در فرآیند تولید AAC، تنها مقدارناچیزی انیدریت در نمونه F شناسایی شده است. ترکیبات فاز نمونه ها ی تست شده متفاوت ظاهر شد.
برای ادامه این مطلب پرین بتن، فایل پیوست را مطالعه نمایید.
بدون دیدگاه