انواع مدل های گروت و متریال بتنی هر دو برای ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرند. این مصالح در میان پرکاربردترین اقلام ساختمانی جای می گیرند و تقریبا در همه بخش ها به کار می روند. در این میان بتن سابقه طولانی تری در مصارف ساختمانی دارد و به همین خاطر شهرت آن بیشتر از انواع گروت است. ساختار این دو ملات شباهت هایی دارد اما در ویژگی های فنی تفاوت هایی با هم دارند. ترکیبات به کار رفته در هر یک از این دو مواد نیز با هم متفاوت هستند. اصلی ترین تفاوت گروت و بتن به مواد تشکیل دهنده و روش استفاده از هر یک از این دو مواد مربوط می شود.
بررسی اجمالی گروت
برای این که به تفاوت گروت و بتن بپردازیم، پیش تر باید ماهیت کلی هر یک از این اقلام را بررسی کنیم. گروت به عنوان یک ماده سیال و متراکم شناخته می شود. با استفاده از این اقلام کاربردی، شکاف های بین سازه ها پر می شود. استفاده از آن ها برای تقویت سازه ها نیز بسیار متداول است. استفاده از آن ها در فرایند بنایی برای تزریق بین کاشی ها و سرامیک ها نیز انجام می گیرد. این مجموعه مصارف به تدریج اهمیت گروت ها را در مدل های مختلف به اثبات رسانده است.
یکی از نقاط قوت مهم گروت، مقاومت این متریال در برابر رطوبت است. هر یک از این اقلام در برابر آب نفوذ ناپذیر بوده و سطوح مورد نظر را مهر و موم می کنند. در این زمینه گروت ریزی درست و اصولی نیز حائز اهمیت بوده و فرایند اعمال این ملات بر روی سطوح مختلف مورد توجه قرار می گیرد. استفاده از آن ها در محیط های مرطوبی مانند آشپزخانه و سرویس بهداشتی، بر مقاومت سازه های به کار رفته در ساخت این بخش های ساختمان می افزاید. این متریال در مدل های متنوعی تولید می شوند. از میان آن ها می توان به گروت های سیمانی، خرید گروت اپوکسی، گروت پلیمری و گروت منبسط شونده و… اشاره کرد.

بررسی اجمالی مواد بتنی
در بررسی تفاوت گروت و بتن ویژگی های هر یک از این متریال مورد توجه قرار می گیرد. مواد بتنی که در طول سال های گذشته در بسیاری از ساخت و سازهای عمرانی به کار رفته اند، به عنوان یکی از مصالح مرکب شناخته می شوند. این خمیر مرکب متشکل از شن و ماسه و سیمان است. این ملات با مقادیری آب ترکیب شده و خمیر غلیظی از ترکیب آن ها به دست می آید. این خمیر بر روی سطوح مورد نظر پخش می شود تا سفت و خشک شود.
در روند استفاده از این ملات، از کمی مواد افزودنی نیز استفاده می شود تا مقاومت ترکیب به دست آمده بیشتر شود. به این ترتیب مقاومت متریال به دست آمده در برابر ضربه نیز افزایش می یابد. پی ریزی با استفاده از این ملات به سادگی انجام می گیرد. تفاوت گروت و بتن به مصارف هر یک از این ترکیبات نیز مربوط می شود. بتن به عنوان یکی از پر مصرف ترین مواد در صنعت ساختمانی امروزی شناخته می شود. تولید این مواد صنعتی آلودگی هایی برای محیط زیست به همراه دارد و گازهای گلخانه ای سمی را وارد هوا می کند.
آشنایی با تفاوت های گروت و بتن
تفاوت گروت و بتن در بسیاری از پارامترها و ویژگی های این متریال تعریف می شود. با بررسی تفاوت های این دو محصول با هم، بهترین انتخاب را در میان آن ها خواهید داشت. برخی از این تفاوت های اساسی را در ادامه مشاهده می کنید:
مقایسه و تفاوت بافت ملات گروت و بتن
اولین فرق گروت و بتن با هم به ساختار و بافت این محصولات مربوط می شود. در ساختار مواد بتنی از سنگدانه های درشت تری استفاده شده است. اما در ترکیبات گروتی از سنگدانه های ریز و کوچکی استفاده می شود. به این ترتیب ساختار ملات گروتی بسیار نرم تر است. بتن بیشتر برای استفاده در ساختمان های بزرگ به کار می رود ولی کارایی گروت در کاربردهای جزیی تر است. برای این که استفاده و خرید گروت در کاربردهای مربوط به نازک کاری ساده تر شود، باید سنگدانه های به کار رفته در این محصول ریزتر باشند. در ساختار مواد بتنی از سنگ های درشت خرد شده برای افزایش مقاومت سازه ها استفاده می کنند.
مقایسه و تفاوت میزان قدرت گروت و بتن
تفاوت گروت با بتن در خصوص میزان قدرت هر یک از این ترکیبات نیز مورد بررسی قرار می گیرد. آستانه قدرت و فشار اعمال شده برای هر یک از این متریال متفاوت است. در ساخت و آماده سازی هر یک از این محصولات در آزمایشگاه های تخصصی مواد متفاوتی مورد استفاده قرار می گیرند. قدرت آن ها با در نظر گرفتن مواد به کار رفته در هر یک متفاوت خواهد بود. قدرت گروت در حدود 12000psi تعیین می شود و ملات بتنی با قدرت 15000 psi ساخته می شود.

مقایسه کاربری گروت و بتن
برای بررسی تفاوت گروت و بتن در عرصه های ساختمانی، کاربردهای آن ها نیز مورد توجه قرار می گیرند. از ملات گروت برای کاربردهای کوچکتر استفاده می کنند. به طور مثال در درز گیری کاشی ها و سرامیک ها این ملات بیشترین کارایی را خواهند داشت. آب بندی محل اتصال سینک، وان و… در سرویس بهداشتی نیز با استفاده از این ملات به سادگی انجام می شود. از طرفی ملات بتنی برای مقاصد و اهداف بزرگتر به کار می رود. ساخت دیوارها، کف سازی، ساخت انواع فوندانسیون ساختمان با استفاده از این اقلام به سادگی انجام می گیرد.
بررسی شباهت های گروت و بتن
برای آشنایی بیشتر با این ملات در کنار تفاوت ها و فرق بتن با گروت، شباهت های ساختاری آن ها نیز مورد بررسی قرار می گیرد.
برخی از این شباهت ها را در زیر مشاهده می کنید:
- ماده چسبنده در هر دو ملات مورد نظر سیمان است. سیمان پس از خشک شدن به یک ماده سخت تبدیل می شود. با استفاده از سیمان، سنگدانه ها و سطوح مورد نظر به سادگی به هم متصل می شوند.
- سختی بالای هر دو متریال نیز از شباهت های ساختاری آن ها به شمار می رود. فرایند عمل آوری هر دو نوع متریال تقریبا یکسان است و به همین خاطر هر دوی آن ها پس از خشک شدن، میزان سختی مشابهی دارند.
- مقاومت گروت و بتن نیز در این خصوص مورد توجه قرار می گیرد. استحکام کششی گروت و بتن بسیار بالا است و به همین خاطر کیفیت سازه ها را به حد مطلوب می رسانند.
- این دو متریال ذاتا ضد آب نیستند؛ ولی با اضافه کردن برخی افزودنی ها از نفوذ آب در ساختار آن ها تا حد قابل توجهی جلوگیری می شود.
جمع بندی
در این گزارش در رابطه با تفاوت گروت و بتن اطلاعاتی را بررسی کردیم. در سال های اخیر ملات گروت به عنوان یکی از مشهورترین متریال صنعتی معرفی شده و در برخی پروژه ها جایگزین ملات بتنی شده اند. از این رو تولید و ساخت گروت سیمانی و بتن هر روز بیشتر می شود. در بخش هایی از این مقاله در رابطه با شباهت های ساختاری هر یک از این اقلام نیز توضیحاتی ارائه کردیم. برای انتخاب هر یک از آن ها باید به شباهت های این محصولات نیز توجه داشته و بر اساس نیازهای خود هر یک از آن ها را انتخاب کنید. در این زمینه ویژگی های کیفی و کمی هر دو ملات نیز مورد توجه قرار می گیرد.
بدون دیدگاه