مصرف ۴۱ درصد انرژی کشور در ساختمان ها
ایران با در اختیار داشتن 21.5 درصد ذخایر گاز دنیا و 18 درصد ذخایر نفت دنیا به ترتیب دومین و سومین دارنده بزرگ سوختهای فسیلی است. (منبع ویکی پدیا). اما به همین میزان هم در بخش های مختلف و از جمله بخش مسکن، از اولین ها در بدترین میزان مصرف در جهان است. طبق آخرین آمارها، بخش خانگی و تجاری 40.7 درصد مصرف انرژی در ایران را به خود اختصاص میدهد. برای تصویری روشن تر از این وضعیت لازم است خواننده گرامی به چند شاخص و مقایسه وضعیت ایران در این شاخص به نسبت سایر کشورها توجه داشته باشد.
شدت مصرف انرژی
شاخص شدت مصرف انرژی میزان انرژی مصرف شده بر حسب انرژی معادل یک بشکه نفت خام یا ژول بر حسب 1 واحد تولید ناخالص داخلی است. این شاخص بیان میکند برای تولید یک واحد تولید ناخالص داخلی باید چه میزان انرژی مصرف کرد. در همین رابطه توجه به آمار جهانی شدت انرژی مشخص میکند که ایران وضعیت بسیار نامطلوبی در حوزه شاخص شدت انرژی دارد.
برای مثال در شرایطی که شدت انرژی در ایران معادل 8 مگاژول بر دلار برآورد میشود، این شاخص در کشور توسعه یافتهای نظیر آلمان کمتر از نصف شاخص شدت انرژی در ایران است. به عبارت دیگر تولید هر دلار کالا و خدمات در ایران با 2 برابر انرژی تولید همان ارزش در آلمان انرژی مصرف میکند.
در ادامه بخوانید : ساختمان هایی با هدر رفت انرژی نزدیک به صفر با AAC

مصرف برق هر ایرانی 6 برابر میانگین جهانی
مقایسه سرانه مصرف برق کل کشورهای متفاوت با توجه به تفاوت موقعیت جغرافیایی، نمیتواند تصویر دقیقی ارائه دهد. برای مثال قرارگیری 100 درصد جمعیت کشور قطر در موقعیت آب و هوایی حاشیه خلیج فارس، زمینه افزایش مصرف برق در حوزه تامین سرمایش را مطرح میکند. و مقایسه میزان مصرف برق کل در این کشور با مصرف برق کل ایران با موقعیتهای آب و هوایی گوناگون اساسا نمیتواند مقایسه صحیحی تلقی شود.
از سوی دیگر برق تنها حامل انرژی تامین برق خانگی در بسیاری از کشورهای جهان تلقی شده. و حاملهای دیگر انرژی نظیر گاز در خانهها مورد استفاده قرار نمیگیرد. بر همین اساس، طبیعی است که میزان سرانه مصرف برق در این کشورها از سرانه مصرف برق در ایران فراتر باشد. زیرا در ایران علاوه بر مصرف برق، گاز نیز در جهت تامین انرژی گرمایش و پخت و پز مورد استفاده قرار میگیرد. از همین سو شاخص دیگر نظیر سرانه مصرف برق خانگی با احتساب تامین سرمایش، روشنایی و تامین برق لوازم خانگی میتواند تصویر صحیحی از میزان مصرف برق توسط هر ایرانی و مقایسه با سایر کشورهای جهان ارائه دهد. بر همین اساس، مطابق آخرین آمار ارائه شده تحت عنوان ترازنامه انرژی سرانه مصرف برق خانگی در ایران معادل 1058 کیلووات ساعت برای هر نفر برآورد میشود. این در حالیست که متوسط جهانی این آمار معادل 182 کیلووات ساعت است.
به عبارت دیگر میزان سرانه مصرف برق خانگی در ایران 6 برابر متوسط جهانی و 7 برابر سرانه مصرف برق هر نفر در کشور ترکیه است.

ضوابط صرفه جویی انرژی در ساختمان ها، گامی بلند به جلو
مصوبه هیات محترم وزیران به تاریخ 1400/08/19 که در آن حدود وظایف و اختیارات سازمان های مسئول را به روشنی مشخص کرده. و صدور پایانکار ساختمان از سال 1402 منوط به رعایت ضوابط فنی مبحث 19 ساختمان شده است را باید به فال نیک گرفت. نگاه درست سیاست گذار به مقوله انرژی در ساختمان ها امید به بهبود ساخت و ساز، تقویت تولید کنندگان به روز و حذف تولیدات سنتی نظیر انواع سفال و بلوک های سیمانی که با حداقل سرمایه گذاری بیشترین میزان سرمایه ملی را به باد می دهند. جایگیزین کردن این بلوک های سنتی قدیمی با بلوک سبک هبلکس می تواند یکی از بهترین روش ها برای صرفه جویی در مصرف انرژی شود.
از آنجا که حداقل زمان ساخت مسکن در ایران از زمان شروع تا تحویل دو سال به طول می انجامد، لذا سازنده از همین امروز بایستی خود را در جهت صحیح تعریف شده توسط قانونگذار قرار دهد.
بدون دیدگاه