بلوک هبلکس اصفهان

عملکرد بلوک سبک هبلکس در زلزله کوبه ژاپن


زلزله کوبه ژاپن

زلزله کوبه که در ژانویه سال 1995 اتفاق افتاد، بزرگترین تلفات جانی ناشی از زلزله را بعد از زلزله سال 1923 توکیو را رقم زد. بزرگی زلزله کوبه 7.2 درجه در مقیاس ریشتر بود که خسارات فراوان بشرح جدول زیر را سبب گردید. خسارات سنگینی در این زلزله به شبکه حمل و نقل وارد گردید. گاز و آب حدود 800000 خانه قطع شد و علاوه بر آن برق و سیستم های مخابراتی نیز از دسترس خارج شد.

آمار تلفات انسانی و خرابی های ناشی از زلزله

نوع حادثه تعداد
کشته شدگان 5348
مفقود شدگان 2
مجروهین  34568
ساختمانهای آسیب دیده 106763
آتش سوزی  531
جاده های آسیب دیده  1257

منبع خبر  شرکت مواد ساختمانی آساهی ژاپن

هزینه خسارات وارد شده در زلزله برابر با 140 تا 190 میلیارد دلار تخمین زده شد. پس از وقوع زلزله، آتش سوزی های فراوانی بر اثر خسارات وارده به شبکه های گاز و برق رخ داده بود. این یک اتقاق معمول پس از زلزله بدلیل ترکیدگی لوله های گاز و نشت سیستم های برقی می باشد. خسارات وارد شده به شبکه آبرسانی و مسدود شدن جاده ها باعث جلوگیری از امداد رسانی و استفاده از آب برای خاموش کردن آتش سوزی ها باعث ادامه آتش سوزی برای مدت طولانی میگردد.

بلوک سبک هبلکس در زلزله کوبه ژاپن
بلوک سبک هبلکس در زلزله کوبه ژاپن

سازه های بتن هوادار اتوکلاو شده

بتن هوادار اتوکلاوشده در سال 1964 به ژاپن معرفی گردید، بنابراین در سال 1995 ده ها هزار ساختمان مسکونی، تجاری در سر تا سر کشور با بلوک سبک هبلکس ساخته شده بود. در شهر کوبه و حومه که تحت تاثیر زلزله قرار گرفته بود، 5578 واحد ساخته شده با بتن هوادار اتوکلاو شده وجود داشت. خلاصه ذیل آماری از خسارات وارده به ساختمان های ساخته شده از بتن هوادار اتوکلاوشده بعد از وقوع زلزله می باشد.

تعداد کل ساختمان های ساخته شده با بتن هوادار هبلکس                                             5578

ساختمانهای کامل و یا خسارت دیده جزئی                                                                         0

ساختمانهای حادثه دیده از تخریب ساختمانهای مجاور و سقوط به بالای آنها                            386

خسارات جزیی (بدلیل آتش و یا ترکهای جزئی اکثرا قبل از مقرارت ساختمان سال 1981)             43

منبع  شرکت مواد ساختمانی آساهی

مقاومت در برابر آتش

بسیاری از ساختمان ها با سازه های چوبی با طراحی عالی وجود داشت که در برابر زلزله مقاومت کردند، اما با وقوع آتش بعد از زلزله، به طور کامل سوختند. بدلیل اینکه بتن هوادار اتوکلاوشده آتش نمی گیرد، بسیاری از ساختمان ها در کوبه باعث جلوگیری از انتشار آتش سوزی به ساختمان های دیگر شدند. آتش سوزی رخ داده داخل این ساختمان ها برای ساعت ها ادامه داشته و تجهیزات داخل خانه بطور کامل سوخته بودند. اما، دیوارهای بتن هوادار اتوکلاوشده از انتشار آتش به ساختمان های مجاور جلوگیری کرده بود.

نمونه های دیگری وجود داشت که ساختمان مجاور کاملا سوخته و از بین رفته بود. ولی ساختمان ساخته شده با بتن هوادار اتوکلاو شده به دلیل جولگیری از سرایت آتش به ساحتمان با خسارات جزیی پابرجا باقی مانده بود. خسارات جزئی نیز در ساختمان های ساخته شده با بتن سبک هوادار وجود داشت، ولی عموما در ساختمان های ساخته شده قبل از مقرارت ساختمان سال 1981 بودند. در سال 1981 ژاپن به مقررات ساختمان تبصره های جدیدی برای مقابله با زلزله افزوده بود. این تغییرات تاثیر شگرفی در کاهش خسارات به ساختمان هنگام وقوع زلزله در ژاپن گردید.

فایل‌های پیوست

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *